Besøk fra NIVA

Under inspeksjonsrunden i fyret i dag tidlig så jeg en båt på brygga. Det viste seg å være to fra Norsk Institutt for Vannforskning som samlet inn blåskjell. Her er Lise i arbeid med blåskjellene:

20141104lise

Jeg slo av en prat med Lise, og hun kunne fortelle at de tok prøver av blåskjell for å se etter miljøgifter. Det gjør de hvert år på denne tiden, og de har lange tidsserier på hvordan indre delen av Byfjorden har sett ut. Hun fortalte at Kristiansand kommune gjør mye for at den stadig skal bli renere, og det er jo bra! Prøvene skulle brukes i undersøkelsen «Miljøgifter i kystområdene»

I vannet snorklet Jarle rundt etter blåskjell, men det har blitt mindre og mindre blåskjell her siste årene. Om dette bare gjelder her eller er en generell trend glemte jeg å spørre om. Her er Jarle i ferd med å finne flere blåskjell:

20141104jarle

Derimot husket jeg å spørre litt om morild. Så nå vet jeg at den har høysesong i aug/sep, og det stemmer jo godt med mine erfaringer også.
Dessuten har den nye glassmaneten (ribbemanet?) samme egenskapen, så det må jeg prøve neste gangen jeg ser en. Må jo være fantastisk å se den lyse i mørket.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *